03-11-12

Actrice Clara Cleymans op cover fotoboek 'Waterlanders' met huilende BV's


Actrice Clara Cleymans op cover fotoboek 'Waterlanders' met huilende BV's.


Wilrijkenaar Bart Heynen stelde gisteren op de Boekenbeurs 'Waterlanders' voor, zijn fotoboek met huilende BV's. Actrice Clara Cleymans, die huilend de cover van het boek siert, signeerde het boek samen met hem.

Fotograaf Bart Heynen maakte alle foto's bij hem thuis in Wilrijk, in de garage annex fotostudio. 'Ik heb het aan 120 BV's gevraagd, maar niet iedereen had er zin in. Uiteindelijk kwamen er 35 foto's in het boek, waaronder Clara Cleymans.' Heynen maakte de foto's oorspronkelijk voor De Standaard Magazine, waarin elke week één portret verscheen met een interview erbij.

Waarom moesten het per se huilende Bekende Vlamingen zijn? 'Je huilend laten fotograferen is jezelf kwetsbaar opstellen. Het contrast tussen die BV's die zich publiek onder controle houden en de BV als kwetsbare mens is gewoon groter. Er ligt een schoonheid ligt in het huilen', zegt Heynen. Hij kreeg o.a. schrijfster Kristien Hemmerechts, radiomaker Sven Pichal, acteur Stany Crets, Clara Cleymans en actrice Marie Vinck voor de lens.

'Sommigen huilden sneller dan anderen. Maar Studio Brussel presentator Sam de Bruyn heb ik nooit aan het huilen gekregen, zelfs niet na zes uur. Hij probeerde wel, maar voelde zich domweg te gelukkig. Bij een tweede poging nam hij zelfs een meisje mee dat gitaar speelde en zong voor een droevige sfeer. Dat effect versterkten we nog eens met een fles wijn. Maar allemaal zonder resultaat. Zijn foto is uiteindelijk het enige niet-huilend portret geworden in mijn boek. '

Met verschillende trucs probeerde Heynen iedereen te doen huilen. 'Sommigen moest ik met rust laten, met anderen praatte ik over droevige momenten in hun leven. Met Roos Van Acker praatte ik over de dood van haar vader, wat heel intiem was. Bij heel veel mensen hielp het dramatische Adagio for strings van Samuel Barber erg goed.'

Ook Clara Cleymans moest bij dit lied huilen. 'Het duurde even vóór ik kon beginnen wenen. Huilen op commando is gemakkelijk als actrice, als Clara vond ik dat moeilijk. Ik kon me niet verschuilen achter een personage nu. Uiteindelijk dacht ik aan een telefoontje met het nieuws dat ik iemand, die ik erg liefheb, verloren zou zijn. En toen kwamen de tranen plots, zeker omdat de muziek toen ook net dramatisch begon aan te zwellen. En ik ben blijkbaar heel lang niet gestopt met huilen', lacht ze.

Clara Cleymans vindt niet dat ze mooi op de cover staat, zoals Heynen wel vindt. 'Maar dat was ook niet mijn bedoeling, ik vond het wel leuk om mij te laten gaan en niet het mooie meisje moest zijn. 'Vanaf vandaag is 'Waterlanders' te koop in de boekhandel, maar wie de portretten in het groot wil bewonderen kan ook naar de Waterlanders-expo komen in het huis van de fotograaf zelf, waar ze ook te koop zullen zijn.

De commentaren zijn gesloten.